Huller i tænderne – hvad er det egentlig?

Fra barnsben har vi hørt skræmmehistorier om huller i tænder med Karius og Baktus – men hvad vil det egentlig sige at have huller i tænderne? Huller i tænderne kaldes også caries og kan opstå, hvis tænderne bliver udsat for mange bakterier og sukker. Hvis der er for meget syre i munden, kan det nedbryde belægningen og derved skabe huller. Hullerne viser sig som regel ved hvidlige forandringer på tænderne – og hvis man ikke får stoppet det i tide, kan syren trænge helt ned i emaljen og gøre utrolig meget skade. I værste tilfælde kan en tand smuldre, hvis den ikke bliver behandlet i tide.

 

Sådan opstår caries

Caries opstår, hvis man udsætter sine tænder for mange syre- og sukkerholdige produkter. Disse er med til at nedbryde tandens opbygning og kan derfor give huller i tænderne. Oplever man symptomer på caries, er det essentielt, at man tager et smut forbi sin tandlæge. Har man begyndende eller overfladiske huller, vil disse ofte blive behandlet med en forsegling af plast. Er problemet derimod omfattende, kan det være nødvendigt at bore ned i tanden for at fjerne tandvæv og lave en fyldning af tanden.

 

Forebyggelse: Søg hjælp hos din lokale tandlæge

Caries kan have alvorlige konsekvenser for ens tandsundhed. Af den årsag er det vigtigt, at man følger tandlægens anvisninger. Som udgangspunkt er det en god idé at vælge en lokal tandlæge, så man hurtigt kan komme til, hvis der skulle opstå akutte problemer. Bor du nær Storkøbenhavn, kan du søge rådgivning hos din tandlæge i Glostrup. Går du til hyppige tandlægetjek, vil tandlægen nemlig kunne opdage huller i tænderne, før de udvikler sig – og det kan både spare dig for en stor udgift og omfattende tandskader. For at forebygge caries bedst muligt, bør du børste tænder regelmæssigt og indtage en lille mængde af syreholdige produkter. På sådan vis giver du dine tænder de bedste forudsætninger for at forblive sunde og stærke.