Tandlæge

Som du måske ved, opstår huller i tænderne fra de bakterier vi får fra fødevarer, der omdannes til syre og ætser tanden stille og roligt. Hvis man ikke sørger for at rense sine tænder dagligt med tandbørstning og tandtråd kan det over længere tid udvikle sig til tandkødsbetændelse, tandsten og ikke mindst huller i tænderne. Denne artikel vil i samarbejde med Rosenklinikken tage et nærmere kig på årsagerne til huller i tænderne, hvilke symptomer, der kan opstå, og hvordan man bedst opdager huller i tænderne inden de bliver for alvorlige.

Årsager til huller i tænderne

At have huller i tænderne er et meget almindelig tandproblem. Det kan forekomme i alle aldre, men er mest almindeligt blandt børn og unge. Huller i tænderne opstår oftest, når bakterier i munden – i kombination med syre fra madvarer omdannes til plak, som er en klæbrig substans, der sætter sig på overfladen af dine tænder. Derudover kan store mængder af sukkerholdige madvarer øge risikoen for huller i tænderne.

Syren, der findes i plakken på tænderne er med til at skabe vedvarende beskadigelse af emaljen og dentinen – som er henholdsvis det yderste og inderste lag af din tand. Den vedvarende beskadigelse på dine tænder vil med tiden udvikle sig til et hulrum – bedre kendt som karies eller huller i tænderne. Når først dine tænder er under angreb, kan plak på tænderne nå ind til pulpa – som er et lag af blodkar og nerver under dentinen. Når først det er nået ind til tandens pulpa, kan det forårsage smerter – og i værste tilfælde resultere i, at tanden eller tænderne ikke kan reddes.

Kan man mærke et hul?

Symptomerne på begyndende huller i tænderne er som regel ikke særlig synlige eller mærkbare, før hullet er blevet stort og går dybt ned i tanden. Et lille hul kan i nogle tilfælde vise sig med en eller flere mørke pletter på tænderne eller et lille synligt hul i tandoverfladen.

Har hullet fået lov til at vokse over længere tid, vil der højst sandsynligt forekomme smerter og jag ved sammenbid. Tænder, der er følsomme over for varme eller kulde kan også være et symptom på, at der kan være et hul i tanden.

Tandrensning er vigtig for dine tænder og munds sundhed

Uden en tandrensning hos din tandlæge kan plak også forårsage tandsten og føre til irritation og betændelse af dit tandkød. Uden den nødvendige tandbehandling af overset tandkødsbetændelse kan det i værste tilfælde føre til paradentose, som er en forværret betændelsestilstand eller infektion af de ledbånd og knogler, som understøtter dine tænder i både over- og undermunden.

Diagnose og behandling

Har du et eller flere af følgende ovennævnte symptomer, vil det altid være en god idé at få det undersøgt af en praktiserende tandlæge. Heldigvis findes der dygtige tandlæger, der kan hjælpe dig med at bevare dine tænder sunde og raske. Uanset om din tandlæge er beliggende i København, Roskilde eller Odense, vil hun kunne rådgive dig om tandpleje og sikre at dine tænder er uden huller.

Selvom de fleste hulrum eller huller i tænder opdages under en rutinemæssig tandlægeundersøgelse, kan en yderligere undersøgelse med røntgenbilleder og lignende være med til at lokalisere og identificere eventuelle hulrum før, de er synlige på tændernes overflade. Sørg derfor altid for rutinemæssige tandlægetjek for at undgå huller i tænderne.

Rosenklinikken
Rosenborggade 2, 2 tv
1130 – København K
Tlf: 33 14 31 88