Sammenligning af tandbro og implantat

Oplever du gener med dine tænder, og har derfor brug for en tandbro eller et implantat, men ved ikke hvilken du bør vælge? En tandbro og implantat minder på mange områder om hinanden, da de benyttes som erstatning til tænder, hvorfor det er en god idé at kende forskel på de to typer inden tandlægebesøget.

 

Hvad er en tandbro?

En tandbro fremstilles ligesom kroner i guld, metalkeramik eller porcelæn. En bro cementeres på de naturlige tænder, hvorfor det hurtigt vil føles som din naturlige tand. Tandbroen benyttes med henblik på et pænere udseende eller for at du kan tygge bedre. En lang bro kræver desuden flere tænder til at bære den. Prisen på en tandbro afhænger af, hvor mange bropiller der er nødvendig.

 

Hvad er et implantat?

Et implantat benyttes også i forbindelse med en mistet tand. Har du mistet en tand, kan du herved få indsat kunstige rødder, implantater, hvorpå en krone eller bro kan sættes fast. Ved at indsætte et implantat vil nabotænderne skånes og brospandets længde reduceres.

 

Skal du vælge en tandbro eller et implantat?

Som udgangspunkt har implantater en dårligere prognose end naturlige tænder. Sammenligner vi de to, er overlevelsesforudsigelsen for implantatunderstøttede rekonstruktioner lige så god som tandunderstøttede broer. Risikoen for komplikationer er dog relativt høj. Samtidig medfører implantatunderstøttede eksistensbroer ikke samme øgning i mængden af komplikationer som set i tandunderstøttede eksistensbroer. Mangler du én eller to tænder, er ætsbroer også et godt bud på en behandling på trods af den større risiko, da indgrebet er forholdsvist enkelt. Ætsbroer kan herved være et bedre økonomisk valg. Og hvis uheldet er ude og ætsbroen mistes, er skaden typisk mindre end ved normale tandbroer og implantater. Er du stadig i tvivl om, hvilken løsning er den bedste for dig, kan du få råd og vejledning af din tandlæge.