Svært at vurdere, hvilken tandpasta der er bedst

Alle har deres individuelle ønsker til en tandpasta. Nogle foretrækker ekstra skum, mens andre prioriterer smagen, eller at den skal kunne afhjælpe isninger i tænderne. Når det kommer til tandpasta, er mange af os vanedyr og vælger typisk den, vi plejer, eller den vi oftest ser i reklamer, uden at ænse indholdet af den.

Dog er det ikke helt nemt at vide, hvad man skal være opmærksom på i varedeklarationen bag på tandpastatuben. Det kan være svært for den almene forbruger at vælge, hvilken tandpasta der er den bedste, fordi det er svært at gennemskue fordelene, når alle tandpastareklamer ligner hinanden. Vi er efterhånden vant til at høre sætningen: ”9 ud af 10 tandlæger anbefaler denne tandpasta”, men når vi hører det om samtlige tandpastaer på markedet, hvordan ved vi så reelt, hvilken tandpasta vi skal gå efter?

Undgå tandpasta med hormonforstyrrende stoffer

Ifølge flere tandlæger samt Forbrugerrådet Tænk skal man være opmærksom på tandpastaer, som indeholder stoffer, som kan være hormonforstyrrende. Triclosan er et af de stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende, og at det kan være skadeligt for miljøet. Udsættes man for mange hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen, kan dette i værste tilfælde medføre nedsat evne til at få børn samt medvirke til udviklingen af nogle bestemte kræftformer. Bare rolig, det er ikke det enkelte produkt, men den samlede eksponering for disse stoffer, der giver den største risiko.

Gå efter en tandpasta med fluor (flourid)

Tandlægerne anbefaler, at man bruger en tandpasta, som indeholder fluor også kaldt fluorid. Fluor hæmmer udviklingen af caries og huler i tænderne. Derudover styrker fluor emaljen og gør dermed tænderne mere modstandsdygtige overfor syreholdige drikke- og fødevarer. Indholdet af fluor i tandpasta kan aflæses på bagsiden af tandpastaen i varedeklarationen, det står som ppmf. En voksen bør vælge en tandpasta, som indeholder 1.450-1.500 ppmf.

Tandlægerne anbefaler alle tandpastaer med fluor

Tandlæger fra Holte til Horsens, har alle deres eget bud på, hvilken tandpasta der virker bedst. Er du stadig i tvivl om, hvilken tandpasta der er den bedste for dig, kan du altid spørge din tandlæge. Som udgangspunkt bør du undgå tandpastaer med triclosan. Derudover er det vigtigt, at der er fluor i tandpastaen. Har du problemer med blister i munden, eller har du sarte slimhinder, bør du undgå tandpasta som indeholder stoffet Natrium Lauryl Sulfat, som får tandpastaen til at skumme.