Tandlæger giver røde, gule og grønne kort

Nej, det er ikke, fordi din tandlæge har set for meget fodbold, at hun er begyndt at dele farverige kort ud. Det er egentlig, fordi sundhedsmyndighederne har indført nye nationale kliniske retningslinjer. Din tandlæge skal altså nu tage stilling til dine risikofaktorer, og i hvor høj grad, du selv kan ændre på din tandsundhed. Derfor kan du nu få fordelt et grønt, gult eller rødt kort, der har til formål at motivere dig til seriøs tandpleje.

 

Hvad betyder tandlægens kort?

Det grønne kort: Får du tildelt, hvis du ikke har nogle aktive sygdomme, og dine risikofaktorer er under kontrol. Det vil sige, at du ikke særlig ofte bør besøge tandlægen og typisk vil blive kaldt ind til en undersøgelse hver 12-24 måned.

 

Det gule kort: Det betyder, at du har en aktiv sygdom (eller flere), men dine risikofaktorer kan ændres gennem individuel rådgivning og forebyggende behandlinger af din tandlæge. Hvor ofte du bør besøge din tandlæge vurderes af ham/hende.

 

Det røde kort: Når du har en aktiv sygdom (eller flere), som er svære at ændre og behandler, får du et rødt kort. Her vil din tandlæge indkalde dig meget oftere og selvfølgelig rådgive dig og hjælpe med at behandle din tandsundhed.

 

Hvad betyder tandlægens jargon?

Når du hører ord som ’aktiv sygdom’, kan det lyde voldsomt, men det betyder egentlig, at du har sygdom i tænder, tandkød eller mundhulen, som kræver forebyggelse – kort og kontant. Risikofaktorer kan meget simpelt også koges ned til din risiko for sygdomme i mundheden. Det vurderer din tandlæge ud fra dine tandbørstevaner, spisevaner, medicinforbrug, alkoholforbrug osv. – altså generel livsstil og sygehistorie.

Så pas på tænderne og undgå tandlægens røde kort!