Isninger i tænderne er noget næsten alle har prøvet. Det er en normal ”lidelse” at have i tænderne. Imens nogle oplever det i en mild grad og kun mærker af det i små korte perioder, hvis man for eksempel har indtaget fødevarer med højt sukker- eller syreindhold, er der andre, der oplever det som en daglige lidelse, og skal have behandling imod det.

Der kan være flere årsager til isninger i tænderne, hvoraf nogle af dem er:

  • Sukker- eller syreholdige mad- og drikkevarer, som beskrevet ovenfor. Er dette noget man indtager på daglig basis, kan isningerne blive et vedvarende problem og det vil til sidst være noget, man skal henvende sig til en tandlæge med, så det kan blive behandlet. Er det dog kun noget, man indtager i begrænsede mængder og til sjældne begivenheder, er det dog stadig normalt, at man får en smule isninger i tænderne efterfølgende, men det går typisk i sig selv, efter man har børstet tænder.
  • Dårlig mundhygiejne og forkert børsteteknik. Disse to går ikke nødvendigvis hånd i hånd, men det kan det dog nemt gøre. Hvis man har en tendens til dårlig mundhygiejne, er det sjældent, man går op i, om man bruger den rette børsteteknik. Ved dårlig mundhygiejne og forkert børsteteknik, kan det medføre, at man får blottet tandhalse. Disse er ikke beskyttet af emaljen og det er derfor nemt at få isninger i dette område. Blottet tandhalse kan der ikke gøres noget ved, ud over at en kyndig og professionel tandlæge i København kan lave en fluorbelægning, men tandkødet vil aldrig vokse ud igen.
  • Hyppig opkast. Hvis man er syg, gravid eller af anden årsag kaster meget op i en periode, kan man typisk mærke dette på tænderne, da det giver isninger. Dette får man, da det høje syreindhold er med til at ætse emaljen. Emaljen kommer ikke tilbage, hvis den først er væk, så sørg for at passe ekstra godt på tænderne i en sådan periode.

Dette var blot nogle få årsager til isninger i tænderne. Er det noget, man oplever i større omfang eller i en længere tidsperiode, skal man opsøge en tandlæge, så denne enten kan behandle det eller rådgive til, hvordan man selv kan afhjælpe problemet.

Tandlægerne Ved Runddelen

Nørrebrogade 148

2200 København N

35830033