Vil du vide mere om paradentose og rodbehandling?

Hvis du går rundt med en tandpine af den ene eller den anden slags, er det vigtigt at gå til tandlægen med det samme. Selvom økonomien ikke er til det, bør man tage sin tandsundhed meget alvorligt. Hvis man ikke får behandlet sine tandproblematikker i tide, er det næsten altid lig med en dyrere regning i sidste ende. Hvis du vil undgå smerter både fysisk og økonomisk, skal du kontakte din tandlæge, så snart du oplever usædvanlige gener i tænder og tandkød. Paradentose er en af de tandsygdomme, du skal have behandlet i tide, hvis du vil undgå løse tænder og eventuelt tab af tænder. Læs med her og bliv klogere på paradentose samt rodbehandling af dine tænder.

 

Hvad er paradentose?

Paradentose er en sygdom i tændernes støttevæv. Støttevævet omfatter både tandkød, kæbeknoglen og de fibre, der sidder ved tandrødderne. Paradentose er en betændelsestilstand, der gør, at støttevævet langsomt svækkes, hvilket gør, at dine tænder gradvist kommer til at sidde løsere og løsere. Sygdommen er dog til at behandle, især hvis den opdages i et tidligt stadie. Her vil en grundig rensning af tænder og tandkød være nok til at skabe balance i munden igen.

I et mere fremtrædende tilfælde af paradentose kan det kræve en grundigere rensning af f.eks. også kæbeknoglerne – og eventuelt også en operation for at fjerne det sygdomsramte væv. Får du ikke behandlet sygdommen i tide, kan det dog ende med, at du taber tænder. Det svære ved at behandle paradentosen på dette stadie er, at selve grundlaget for tænderne ofte er for svagt til at kunne sætte tandimplantater fast på. Irriteret og blodigt tandkød er nogle tegn på begyndende paradentose, så kontakt din tandlæge, hvis du ikke selv kan få bugt med irritationen i tandkødet.

 

Hvordan foregår en rodbehandling?

En rodbehandling foretages på grund af betændelse i tandrodens nerve, hvilket kan medføre store smerter. Betændelse kan både være forårsaget af forskellige ting, men ofte er det bakterier og affaldsstoffer, der trænger ned til tandens rod og nerve. Hvis du eksempelvis har fået et slag på tanden, har haft et hul i tanden i meget længe, eller hvis din fyldning ligger for tæt på din nerve, kan det kræve en rodbehandling. Hvis man ikke får foretaget en rodbehandling i tide, kan man opleve følgesygdomme som f.eks. betændelse i knoglen eller risiko for tandbyld.

Hvis du vil undgå dette, skal roden fjernes – uanset om den er betændt eller død, som den netop ofte kan være efter et slag. Når roden er fjernet, beskytter man tanden ved at indføre en krone eller en plastfyldning på den. På den måde undgår du, at betændelse spreder sig til andre tænder eller knogler i munden.

 

Overvejer du, om du bør gå til tandlægen?

Så er svaret med garanti, at det burde du nok gøre. For at undgå at skaden udbreder sig og sikre dig, at du kan behandles i tide, er det vigtigt, at du tager smerter i tænder og tandkød alvorligt. Du kan altid kontakte din tandlæge og høre, om han/hun mener, der er grund til et tjek.