Såden forebygger du paradentose effektivt

Ondt i tandkødet og skader på tænderne såvel som knoglerne – det er ganske ubehageligt at være ramt af paradentose. Det er en snigende tandsygdom, som kommer ved længerblivende bakterier i munden og på tænderne. Paradentose opstår nemlig ved fremskeden betændelse i tandkødet, hvor tænderne gradvist bliver løsere og i værste tilfalde falder helt ud af munden.

Symptomerne er ofte smertefulde, og du bør reagere hurtigt, hvis du har mistanke om begyndende paradentose. Du kan have paradentose, hvis…

  • … du har hævet eller vigende tandkød
  • … du har misfarvet tandkød (meget rødt eller lilla-agtigt)
  • … der opstår nye mellemrum mellem dine tænder
  • … dine tænder bliver løsere
  • … dine tænder føles anderledes, når du bider kæberne sammen

Paradentose er en ganske kompliceret sygdom, og den kræver altid professionel hjælp. Du bør derfor gør alt, hvad du kan, for at fange sygdommen i opløbet – så slipper du for varige mén, smerter og dyre behandlinger.

 

Sund mundhygiejne kan holde paradentose væk

Siden paradentose er en sygdom, der opstår gennem bakterier i munden, er en sund mundhygiejne den mest effektive måde at forebygge sygdommen væk. Her er tre gode råd til at holde dine tænder, dit tandkød og din mund sund og rask:

  1. Børst altid tænder to gange om dagen
  2. Brug tandtråd dagligt og mundskyl ofte
  3. Besøg din tandlæge ofte

Ved at bruge tandbørsten og tandtråden holder du dine tænder fri for madrester og bakterier. Det styrker miljøet i din mund effektivt. Derudover kan du med fordel besøge din tandlæge ofte og regelmæssigt. Det er bedre for dine tænder, og det er billigere på den lange bane, da tandlægen kan holde snigende sygdomme (som paradentose) væk.

En ganske effektiv metode til at undgå paradentose er endvidere ved at undgå rygning. Faktisk har din livsstil afgørende betydning for sundheden i din mund – bl.a. gennem dit immunforsvar, som påvirkes af dine drikke- og madvaner. Ernæring er altså også en effektiv metode til at undgå tandsygdomme.

 

Kontakt din tandlæge ved mistanke om paradentose

Er du først ramt af paradentose, er det desværre ikke muligt at komme sygdommen helt til livs med de nuværende metoder. Dog kan symptomerne effektivt bekæmpes og udsættes gennem professionel behandling – jo før, du reagerer, jo bedre muligheder har din tandlæge for at levere en effektiv behandling. Under alle omstændigheder er det dog absolut at foretrække, hvis du holder paradentose helt ude af munden.

Skulle du være ramt af paradentose, eller ønsker du blot en dygtig tandlæge til en rutinemæssigt besøg, kan du med fordel tage kontakt til Tandlægerne Slotsgade 18 i Odense. Her kommer mange kunder fra hele Fyn, og de udfører behandlinger af akutte problemer såvel som almindelige eftersyn. I klinikken er et roligt miljø, hvor børn såvel som voksne finder det behageligt at komme.