Tror du på tandlægemyter?

Der findes mange myter både fra tandlægestolen og om gør-det-selv-hacks, der ikke altid ligefrem gør tandlægens arbejde lettere. I denne artikel kigger vi nærmere på, hvad der er sandt og falsk og gør, og vi forsøger at gøre dig klogere på, hvordan du bedst passer på dine tænder, uden at gå i diverse fælder om tandbørstning, sukker- og syreindtag.

 

7 myter – sandt eller falsk?

Får man hvidere tænder af at børste hårdt?

Nej! Børster du hårdt og voldsomt, vil du faktisk kunne skade dine tænder mere, end du vil være effektiv i af fjerne bakterier. En hård børsteteknik kan altså føre til større slid på både tænder og tandkød, og du kan risikere, at tandkødet trækker sig opad.

 

Får man hvidere tænder af at bruge meget tandpasta?

I sidste ende er det børsteteknikken, der er mere afgørende for din mundhygiejne, end det er mængden af tandpasta. En god tommelfingerregel er at gå efter en klat tandpasta på størrelse med din lillefingernegl.

 

Er det kun sukker fra slik og søde sager, der giver huller i tænderne?

Det er en almen misforståelse, at det kun er slik, der giver huller i tænderne, og frugtsyre kan, ved en overdreven grad, være lige så skadeligt som slik og sodavand.

 

Ætser cola mine tænder?

Både ja og nej er det mest enkle svar. Cola ætser ikke dine tænder, men i stedet emaljen ved et overdrevent forbrug. Dog er det ikke kun cola, der kan give disse syreskader på emaljen. Både vin, cider, juice, syreholdige frugter som citrusfrugter og faktisk også surt slik kan ved overforbrug give skader på tandemaljen.

 

Kan et tyggegummi erstatte tandbørstningen?

Nej! Et tyggegummi vil aldrig kunne erstatte tandbørstningen, og selv 2-3-minutters tandbørstning vil være meget bedre for din mundhygiejne end et sukkerfrit tyggegummi.

 

Behøver et barns mælketænder tandbørstning?

Ja! Det er vigtigt at sætte ind fra start og give dit barn en god mundhygiejne med gode tandbørstninger.

 

Lyt til tandlægen

Selvom det kan være svært ikke at blive påvirket af de historier, man hører, er det bestemt en god idé så vidt muligt at lukke ørerne for diverse myter og skræmmehistorier. Tandlægen har uden tvivl styr på, hvad han eller hun laver og skal nok fortælle dig, hvordan du kan passe godt på dine tænder. Er du på udkig efter en ny tandlæge på Nykøbing Falster, kan du med fordel spørge ind til de forskellige myter og blive endnu klogere.